Burdur’da hangi yörükler var?
Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.
Burdur’u kim fethetti?
XIV. yüzyılın başlarında bu bölgede kurulan Hamidoğulları Beyliği, Burdur’u da kontrolü altına aldı. 1391 yılında Hamidoğulları Beyliği, Yıldırım Beyazıd tarafından Osmanlı topraklarına katıldığında Burdur da Osmanlı hakimiyetine girdi2.
Burdur il olmadan önce nereye bağlıydı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur Ege mi?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur hangi boydan?
ADI BURDUR (BURDADUR) Burdur şehrini kuran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliğini gördüklerinde “Cennet burada. Burada kalın” dediler. “Burada durun!” dediler. Zamanla halk arasında kelime “Burdur”a dönüştü.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Burdur bucak hangi boydan?
“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.
Hamitoğulları Beyliğine kim son verdi?
Böylece Antalya Emiri Yunus Bey’in kölesi Zekeriya Bey’in kısa bir süre yönetimi altında kalan Hamidoğulları (Antalya) Teke Beyliği sona erdi.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur’un en ünlüsü: Sagalassos. 2- Burdur ceviz ezmesi. Ceviz ezmesi. … Salda Gölü 5- Burdur Şiş Burdur şiş yemeden Burdur’a gelemezsiniz! … Burdur Şiş 6- İnsuyu Mağarası Burdur-Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası, keşfedilen ilk mağaralardan biridir. … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Cami.
Burdur hangi mezheptendir?
Alevi Çepniler ağırlıklı olarak Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde ikamet etmektedir.
Burdur hangi şehirden ayrıldı?
Burdur, 1839 yılında Gülhane Devleti’nin kurulmasından sonra kurulan sivil teşkilatla Kütahya Vilayeti’nden alınarak Isparta Kaymakamlığı’na bağlanmıştır. 1872 yılında Sancak statüsüne yükseltilmiş ve 1920 yılına kadar Konya Vilayeti Mutasarrıflığı olarak yönetilmiştir.
Burdur’un neyi meşhur?
Burdur’a seyahat ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, Çekilmiş et, Kömbe, Burdur pudingi, Ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan Ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.
Burdur Gölü bataklık mı?
Gölden çok bataklıktır. Burdur ilinde rakımları 1200 ile 2200 metre arasında değişen çok sayıda yayla bulunmaktadır.
Isparta Burdur ne zaman il oldu?
1923 yılında düşmanın ülkeden kovulmasının ardından kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde Burdur il olarak yerini aldı.
Burdur’da en çok ne yetişir?
Üretimde tahıllar ve yem bitkileri ön plandadır, bunu endüstriyel bitkiler takip eder. Ülke üretiminin %4’ünü oluşturan İnsuyu bölgesinin yeşil fasulye üretimi, Türkiye üretiminde 8. sırada yer almaktadır.
Yörükler hangi ırktan?
Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.
Burdur hangi mezheptendir?
Alevi Çepniler ağırlıklı olarak Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde ikamet etmektedir.
Burdur bucak hangi boydan?
“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.
Sarıkeçili yörükleri nerede yaşar?
Sarıkeçililer, Anadolu’da göçebeliği tam olarak sürdüren son topluluktur. Kışı Mersin’in Aydıncık ilçesindeki kış kampında geçirirler.