Çekişmeli boşanmada tanıklar dinlendikten sonra ne olur?
Çekişmeli boşanma davasında, tanıkları dinledikten sonra mahkeme tarafların delillerini değerlendirmeye başlar. Mahkeme alınan delil ve tanıklığın yeterli olduğuna karar verirse, tarafların nihai ifadelerini almak için duruşmayı son kez düzenler.
Boşanma davasında telefon konuşmaları dinlenir mi?
Toplumda en çok sorulan sorulardan biri de boşanma davası sırasında eşlerin telefonlarının dinlenip dinlenemeyeceğidir. Boşanma davasında telefon kayıtları delil olarak kullanılabilse de telefonun dinlenmesi mümkün değildir.
Çekişmeli boşanmada taraflar gelmek zorunda mı?
Davalı uygun bildirime rağmen mahkemeye gelmezse, çekişmeli boşanma davası duruşma yapılmadan devam eder. Davalının duruşmaya katılması gerekmez. Davalının bir cevap sunması veya duruşmalara katılıp davayı takip etmesi gerekmez.
Çekişmeli boşanma davasında hakim ilk kime sorar?
Çekişmeli boşanma davasında, hakim davanın başında her iki tarafı da dinleyecektir. Ancak, ilk önce kime soru sorulacağı, davanın içeriğine ve tarafların sunduğu dilekçelere bağlı olarak değişebilir. Ancak, hakim genellikle ilk önce boşanma davasını açan taraf olan davacıya soru soracaktır.
Çekişmeli boşanmada şahit gerekir mi?
Tarafların rızası esastır. Çekişmeli boşanmada tanık veya detaylı delil sunmaya gerek yoktur.
Çekişmeli boşanmada ilk duruşma kaç ay sonra olur?
İlk duruşma genellikle resmi boşanma dilekçesi mahkemeye sunulduktan yaklaşık beş ila altı ay sonra yapılır. Bu tarih net olmamakla birlikte değişebilir. İlk davadaki kişilerin ön inceleme işlemleri devam eder. Bu nedenle duruşma genellikle ilk mahkemede sona ermez.
Silinen WhatsApp konuşmaları mahkemede çıkar mı?
Silinen WhatsApp konuşmaları mahkemede bulunabilir mi? Evet, silinen WhatsApp konuşmaları mahkemede bulunabilir.
Boşanma davasında sosyal medya hesapları incelenir mi?
Türk Medeni Kanunu’nda sosyal medya paylaşımları için özel bir boşanma sebebi bulunmamaktadır. Her özel durumda, hakim olayın hangi boşanma sebebi kategorisine girdiğini belirlemelidir. Sosyal medya hesaplarındaki yazışmalar, paylaşımlar ve bilgiler boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
Telefon konuşmaları hangi durumlarda dinlenir?
CMK 5271 sayılı 135. madde, yalnızca şüpheli veya sanıkların iletişimlerinin dinlenebileceğini düzenlemektedir. Bu bağlamda, her türlü suç için iletişimlerin dinlenmesi mümkündür. Ancak bu konudaki karar, hâkim tarafından veya gecikmesinde sakınca varsa savcı tarafından verilebilir.
Çekişmeli boşanmada deliller neler olabilir?
Yukarıda da belirtildiği gibi çekişmeli boşanma davasında; fotoğraf, video, ses kaydı, sosyal medya paylaşımları, mesajlar, telefon kayıtları ve otel kayıtları gibi her türlü olgu delil olarak kullanılabilir. Önemli olan delillerin hukuka uygun olarak toplanmasıdır, aksi takdirde delil olarak kabul edilmeyecektir.
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanmada eşin kusurları sıklıkla sadakat ihlali, terk etme, psikolojik taciz ve evlilik yükümlülüklerinin ihlali şeklinde kendini gösterir. Ancak bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilirken, bazılarında kabul edilmeyebilir.
Çekişmeli boşanma davasında masrafları kim öder?
Ayrıca, çekişmeli boşanma davalarında, davayı açan taraf genellikle yasal masrafları ödemek zorundadır. Ancak dava kazanılırsa, yasal masrafların bir kısmı diğer tarafça geri ödenebilir.
Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?
Duruşma sırasında hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Hakim”, “Bay Hakim” veya “Bayan Hakim” diye hitap edin.
İlk duruşma kaç dakika sürer?
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanık, şikayetçi ve tanık sayısına bağlı olarak yarım saat ile iki saat arasında sürebilir. Taraflar daha önce dinlenmişse, duruşma yaklaşık 5-10 dakika sürer.
Boşanmada hakim nelere dikkat eder?
Uyuşmazlık halinde M.H.K.’da, suikasta teşebbüs, akıl hastalığı, onur kırıcı hayat, dolandırıcılık, hakaret ve aşağılayıcı hareketler ve taraflardan birinin evden ayrılması gibi 161 ila 166. maddeler arasında yer alan halleri göz önünde bulundurarak hâkim tarafından soru sorulur.
Tanıklar dinlendikten sonra karar verilir mi?
Kanıtların değerlendirilmesi: Tüm tanıklar dinlendikten sonra, mahkeme tanıkları ve sunulan diğer kanıtları değerlendirir. Bu değerlendirme kararın temelini oluşturur. Karar: Mahkeme sunulan kanıtlara ve tanık ifadelerine dayanarak karar verir.
Çekişmeli boşanmada deliller ne zaman sunulur?
Boşanma davasında delil ne zaman sunulur? Deliller, yargılamanın açılışı veya devamı sırasında sunulabilir. Ancak, boşanma davasında deliller her zaman duruşma aşamasında sunulamaz. Deliller son ön duruşmadan itibaren iki hafta içinde sunulmazsa, kişi delil sunma hakkını kaybeder.
Mahkemede şahitler dinlendikten sonra ne olur?
Hakim, tanıkları dinledikten ve gerekli süreyi verdikten sonra duruşmayı sonlandırır ve kararını verir. Bu karar, boşanma davasının sonucunu belirler. Hakim kararını verirken, tarafların sunduğu delilleri, tanıkların ifadelerini ve duruşma sırasında sunulan savunmaları dikkate alır.
Eşin tanıklığı kabul edilir mi?
Kişisel nedenlerle delil göstermeme, HMK m. 248 – “Aşağıdaki kişiler delil göstermekten kaçınabilir: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Evlilik birliği sona ermiş olsa dahi taraflardan birinin eşi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.